Aby se vám dobře vařilo a dařilo :)



Ať už se chystáte na novou kuchyň, nebo plánujete změnu té stávající, nejdůležitější je uvažovat nad správným rozložením a praktickým zařízením. V tomto článku si nejen shrneme pravidla pro správné uspořádání kuchyňské linky, ale také se zamyslíme nad kuchyní jako celkem. Společně ji navrhneme tak, aby se nám v ní dobře vařilo i žilo.


O uspořádání kuchyňských linek bylo již napsáno mnohé. Zatímco v dobách minulých jsme si vystačili s jednoduchou sektorovou linkou, v moderní době klademe na správné rozložení čím dál větší důraz. Uspořádání kuchyně nás totiž může hodně zrychlit, ale také zpomalit.


Nebudeme se věnovat designu, ten necháme na vkusu každého z vás. Vynecháme i ergonomii, se kterou vám v případě potřeby poradí odborníci. Zaměříme se na rozmístění jednotlivých kuchyňských částí tak, aby výsledek byl praktický a funkční. Není důležité, zda máme k dispozici malý nebo velký prostor, podstatné je ho co nejlépe využít. Správné uspořádání malé kuchyně povede k tomu, že nám nebude nic překážet. Ideální rozmístění velké kuchyně zase pomůže zbytečně se nenaběhat.


Pro správné uspořádání kuchyňské linky existuje několik různých teorií:



1. Kuchyňský trojúhelník

Některé teorie správného uspořádání vychází z pomyslného trojúhelníku mezi lednicí, dřezem a sporákem. Mají to být místa, kde se člověk nejčastěji pohybuje, takže by měly být na dosah a nic by nemělo překážet v cestě mezi nimi. V době všech možných kuchyňských vymožeností je však podle našeho názoru tato teorie příliš zjednodušená a v mnoha případech nedostačující.



2. Model restaurace

V restauracích se z hygienických důvodů nachází oddělený prostor pro skladování, hrubou přípravu, čistou přípravu, vaření a výdej. Tato teorie přenáší stejné uspořádání i do domácí kuchyně. Jednotlivé prostory se umístí podle toho, zda je ten, kdo kuchyňskou linku nejvíce používá, pravák nebo levák. Pravák by měl v levé části kuchyňské linky skladovat potraviny, směrem doprava mít prostor pro rozbalování, čištění a omývání, dále místo pro krájení, varné centrum a servírování. Tyto oblasti mohou být různě velké, být v rovině za sebou, do písmene L, U, využít můžeme i ostrůvek.



3. Teorie 4 zón


Tato teorie je velmi podobná předchozímu modelu restaurace. Pracuje se čtyřmi hlavními zónami pro uchovávání potravin, přípravu, vaření a servírování. Klade velký důraz i na skříňky, zásuvky a police, které by striktně měly být naplněny tak, aby jejich obsah odpovídal zóně, do níž spadají. Narozdíl od předchozí teorie však není prioritou, aby na sebe zóny navazovaly, ale aby byly správně vybaveny. Podle této teorie lze uspořádat pouze nádobí a vybavení ve stávající kuchyni a maximalizovat tak její funkčnost.



4. Mycí část jako základ


Teorie uspořádání, pro kterou je základem dobré umístění mycí části, pracuje i s dalšími kuchyňskými zónami - uchovávání potravin, vaření, krájení, servírování. Zdůrazňuje však, že pro dobrou funkčnost linky je nejdůležitější zóna pro mytí, která by měla být dobře přístupná a na neutrálním místě. Tato část má obsahovat dřez, myčku, úložné prostory pro mycí prostředky a dostatečný prostor pro odkládání použitého nádobí.

Všechny čtyři výše uvedené teorie se ve své podstatě shodují a zdůrazňují stále tatáž pravidla. Aplikujeme-li je do našeho prostoru, nemůžeme udělat chybu. Pokud nám v kuchyňském prostoru bude vše na sebe plynule navazovat, půjde nám vaření od ruky a bude nás to v kuchyni bavit.


Jak uspořádat kuchyňskou linku tedy už víme. A co zbytek kuchyně? Jak co nejlépe využít tento prostor, abychom z kuchyně vytvořili skutečné srdce domu?


Dříve bývala součástí kuchyně i lavice pro odpočinek. Kuchyně bývaly nejchladnější místností v domě a během horkých letních dnů byl takový prostor výborným místem k relaxaci. V dnešních kuchyních se taková místa zase začínají objevovat. Máte-li prostor, zamyslete se nad umístěním pěkné designové lavice s měkkými polštáři. Věřte, že ji budou rádi využívat všichni členové domácnosti. Kromě odpočinku je takové místo ideální pro možnost vzájemné komunikace, kdy jeden vaří, druhý je v kuchyni s ním a povídají si.


Nevejde-li se vám do kuchyně pohovka, může stejně dobře posloužit i barový pult nebo barová židle u ostrůvku.



Různé rodiny mají různé návyky při vaření i stolování. My předpokládáme ideální variantu a to, že rodina stoluje společně u jednoho stolu. Máte-li malý prostor, umístěte stůl raději např. do obýváku, nebo volte nejmenší možnou variantu stolu. Aby stůl více sloužil než překážel, musíte okolo něj počítat s prostorem 80 - 120 cm pro židle, možnost vstávání a procházení. Pro malý prostor si pořiďte menší a lehčí židle, které opticky neubírají prostor. Jestliže máte pro jídelní kout hodně místa, využijte je pro velký stůl s výraznými židlemi a uvažujte i s možností usadit návštěvy. Nemusíte se bát sáhnout po masivnějších a výraznějších kouscích nábytku.


Pamatujte, že společné jídlo lidi spojuje, usadí se, nikam neodbíhají a mohou si nerušeně popovídat. Ať už je váš prostor jakkoli velký, dbejte na to, aby měla rodina možnost usednout k jednomu stolu. Mít “své” místo u stolu je důležitější, než se zdá.



Vizualizace_Smart_LUX_I_Kodetka_III_dvoj
© Dominik Sova

Tiskové zprávy

Prodej domů III. etapa

  • Grey Facebook Icon

© 2017 JPS GROUP All rights reserved.

Vila prospectus Loga reference, portfoli
BOREK Loga reference, portfolio, podval-