top of page

Jak neplýtvat vodou na našich zahradách


Voda. Ve svých třech skupenstvích se voda vyskytuje v naší sluneční soustavě patrně jen na Zemi, přesto ji bereme jako naprostou samozřejmost, a podle toho s ní i zacházíme. Stále častěji ale slýcháme o tom, že hrozí nedostatek vody a že toto nebezpečí se stále častěji objevuje na špičce seznamů celosvětových rizik. Protože během letní sezóny zavlažujeme zahrady, nebo napouštíme bazény, je důležité říci si, jak s vodou zbytečně neplýtvat. Náš článek vám dá několik tipů, jak šetřit vodu na zahradě. Možná budete překvapeni, jak jednoduché to je :-)


Rada č. 1: NÁDRŽ NA DEŠŤOVOU VODU

Myslete na svou zahradu již při stavbě domu. Na zahradě lze jednoduše instalovat nádrž, do které je svedena dešťová voda. Umístěním čerpadla do této nádrže máte pak vše připraveno pro bezproblémové zavlažování vaší budoucí zahrady. Takovou nádrž samozřejmě lze instalovat i do stávající zástavby, ale už jde o větší a nákladnější proces.


Rada č. 2: ZAVLAŽOVAT RÁNO

Většina lidí zalévá své zahrady večer. Mají představu, že půda je po celém dnu na slunci vyprahlá a potřebuje vláhu. Pravda je ale taková, že zavlažování je nejefektivnější ráno. Ráno je půda vystydlá, závlaha se tedy využije na maximum a stejné množství vody přinese rostlinám mnohem větší užitek.


Rada č. 3: AUTOMATICKÉ ZAVLAŽOVÁNÍ

U automatického zavlažování lze časovým spínačem nastavit délku cyklu. Regulovat lze i intenzitu. Je prokázáno, že šetří nejen váš čas, ale především vodu a to až o 70 % oproti ručnímu zalévání. Jedná se o investici, kterou jistě do budoucna oceníte a třeba k automatickému zavlažování přibude i robotická sekačka na trávu ;-)


Rada č. 4: ROZUMNÁ VELIKOST BAZÉNU

Na napuštění bazénu spotřebujeme opravdu velké množství vody. Zvažte vždy, jak často budete bazén využívat a kolik času v něm budete reálně trávit. Víte-li, že bazén využijí především vaše děti, nebo že do něj plánujete instalovat protiproud, nepotřebujete obrovský bazén. Jeho velikost volte s rozvahou tak, aby vám maximálně posloužil, ale nebyl zbytečně naddimenzovaný.


Vizualizace_Smart_LUX_I_Kodetka_III_dvoj
bottom of page