top of page

Letošní trendy pro vánoční výzdobu


Advent klepe na dveře. Jaké jsou letošní trendy pro vánoční výzdobu?


Blíží se advent, proto si pojďme krátce připomenout, co toto období znamená a podívat se, jakou vánoční výzdobu letos zvolit, abychom byli “in”.


Slovo advent je odvozeno od latinského slova Adventus, které znamená příchod. Je to příprava na příchod Vánoc, doba, kdy zdobíme své domácnosti, zapalujeme svíčky na adventním věnci, nakupujeme a balíme dárky, pečeme cukroví a navštěvujeme trhy s širokou nabídkou svařených vín a punčů.


Advent má čtyři neděle. Poslední adventní neděle, které se říká “zlatá”, je poslední neděle před Štědrým dnem. První adventní neděle připadá na konec listopadu nebo začátek prosince. Je to den, kdy zapalujeme první svíčku na adventním věnci. Letos to bude 1. 12.


ADVENTNÍ VĚNEC


Tradiční adventní věnec má kruhovou podobu, je zdoben jehličím a čtyřmi svíčkami. Dnes jsou však moderní různé tvary, formy a uspořádání adventních svíček a také různé materiály. Dáme-li před tradicí přednost estetické stránce, pak by měl věnec ladit s tvarem stolu a ostatní vánoční výzdobou. Svíčky tedy mohou být uspořádány do jedné řady, oválu, čtverce i kruhu. Nebo je uložte naprosto nepravidelně tak, jak se vám to líbí.


Co se týče materiálů a barev, myslete na to, že letos je trendy jednoduchost a přírodní materiály. Zvolíte-li severský styl s tlumenými a neutrálními odstíny, nemůžete šlápnout vedle. Krémová doladěná tmavě modrou, olivově nebo mátově zelenou bude vypadat výborně. Dáváte-li přednost slavnostnímu vzhledu, nebojte se zvolit bílou, zlatě béžovou nebo šedou.


Základem věnce může být dřevěná podložka, tác, kůra ze stromu apod. Letos rozhodně neuděláte chybu, když použijete různé dary lesa. Kombinace dřeva, šišek, sušeného ovoce a bílých nebo krémových svíček je nádherná a pro letošní rok je to trend číslo jedna. Věnce budou navíc úžasně vonět.


Nic nezkazíte ani tradiční červenou nebo fialovou barvou. Ty z módy nikdy nevyjdou, protože k Vánocům prostě patří. Pro letošek můžete červenou doplnit zelenou nebo skořicovou barvou. Máte-li slabost pro pastelové barvy, letos rozhodně zvolte světle modrou. Můžete také kombinovat různé odstíny této barvy, modrá je pro letošek hit.





ADVENTNÍ KALENDÁŘ


S obdobím adventu mají hlavně děti spojený také adventní kalendář. Čtyřiadvacet okýnek plněných čokoládou není žádný starý zvyk. Tradice adventního kalendáře sahá něco málo přes sto let, kdy v Mnichově majitel tiskárny uvedl na trh kalendář s dvaceti čtyřmi obrázky, z nichž bylo možné složit betlém a betlémskou krajinu. Čokoládový adventní kalendář se objevil až v 70. letech minulého století v USA. Trendem posledních let jsou adventní kalendáře plněné drobnými hračkami. Různé firmy jich i na českém trhu nabízejí desítky. I přes jejich širokou nabídku se ale stále více lidí rozhoduje pro vlastní adventní kalendář. A tak sestavení vlastního adventního kalendáře je právě letošním největším hitem. Můžete si zakoupit připravený prázdný kalendář - 24 sáčků na šňůře, 24 dřevěných šuplíčků v malé komodě, 24 vánočních ponožek, rukaviček… Opět i na českém trhu je z čeho vybírat. Nebo si vyrobíte vlastní kalendář dle fantazie. Připravený kalendář potom naplňte tím, co udělá vašim dětem radost.



VÁNOČNÍ TABULE Jak již bylo řečeno, hlavním trendem Vánoc 2019 jsou přírodní materiály. Příroda by na nás tedy měla dýchnout i ze svátečně prostřeného stolu. Doplňte jej šiškami, kůrou, větvičkami, skořicí či sušeným ovocem. Trendy jsou dřevěné kulatiny, které mohou sloužit jako prostírání či podložka pod svíčky, vázu nebo mísu s ovocem. Barvu vánoční výzdoby si většinou volíte už při výběru adventního věnce. S ním potom slaďte i výzdobu interiéru, barvu vánoční tabule i ozdob na vánočním stromku. Můžete zvolit jakoukoliv z barev, které jsme doporučovali pro adventní věnec, ale hitem roku 2019 je již zmíněná modrá barva a všechny její odstíny. Frčí také puntíky a čárky.




VÁNOČNÍ STROMEČEK

Ozdoby na vánočním stromku opět slaďte se zbytkem interiéru. Pro letošek zapomeňte na plastové barevné ozdoby. Dejte přednost ručně vyrobeným dekoracím z přírodních materiálů. Trendem Vánoc roku 2019 jsou různé odstíny modré doplněné přírodními materiály. Ozdoby a doplňky vybírejte kvalitní ideálně ruční výroby. Pokud však na módní výzdobu vašeho interiéru nemáte čas nebo energii, nestresujte se… Klidně zvolte tradiční barvy a použijte výzdobu, kterou už doma máte. Nejdůležitější je být spolu a užívat si vánoční čas. Mottem letošních Vánoc je “Návrat ke kořenům”. Připomeňte si lásku, pohodu, zvyky z dětství. Relaxujte, zpívejte koledy a užívejte si čas s rodinou, jak nejvíc to jen jde.

Vizualizace_Smart_LUX_I_Kodetka_III_dvoj
bottom of page